|

S5 Box


Warning: preg_match() [function.preg-match]: Delimiter must not be alphanumeric or backslash in /home/hristoh/public_html/desebg/modules/mod_s5_box/tmpl/default.php on line 23

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Военният министър се обяви в защита на кадрите на комунистическите служби по параграф 12 ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Събота, 02 Февруари 2013 13:04
Share

alt
Министърът на отбраната Аню Ангелов призова да бъде чут гласа на разузнавателните служби, които смятат, че с разкриване на сътрудниците на ръководни постове от началник сектор и началник отдел нагоре в Националната разузнавателна служба (НРС) и служба „Военна информация” (военното разузнаване) ще бъде застрашена националната сигурност и сигурността на отделни разузнавачи и техните семейства.

Както сайтът desebg.com съобщи през декември по предложение на Синята коалиция парламентарната група на ГЕРБ отмени от закона за досиетата императивния параграф 12, който дотогава се явяваше чадър над кадрите на комунистическите тайни служби в съвременните разузнавателни органи на България.

Този акт съвпада по време с първия опит от 23 години насам дейността на съвременните специални служби да намери законодателна регламентация с приемането на пакет от законопроекти по предложение на управляващите от ГЕРБ.

 "Може да се направи нещо, без да се връща параграф 12, така че да се защити искането на службите. Аз също съм взел мерки и имам доклад за връщане на офицери от чужбина, за загуба на съответни места, където са били и повече няма да пратим човек”, заяви в петък военният министър Аню Ангелов пред журналисти, след като в участва в парламентарния контрол.

По думите му съществуват проблеми, но „се стараем да бъде чут гласът на шефовете на служби, които носят абсолютна отговорност за това”.

Изявлението на министър Ангелов идва седмица, след като шефовете на НРС и военното разузнаване Драгомир Димитров и Веселин Иванов се опитаха да намерят подкрепа в подкомисията за контрол на специалните служби. Още на следващият ден обаче вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ няма да правят крачка назад и да връщат параграф 12.

Той поясни, че законът за досиетата дава достатъчно гаранция за защита, както на националната сигурност, така и на персонални служители, участващи в разузнавателни операции зад граница. Според действащото законодателство в подобни казуси специалните служби имат възможността да внасят в комисията по досиетата мотивирани доклади за защита. Ако 9-членната комисия прецени, че има основание в искането конкретният случай не се оповестява, а документите остават под надзор в отделен архив под контрола на председателя на комисията.

Аню Ангелов обаче изрази несъгласие аргументите на Цветан Цветанов. „Има член 32 от закона за досиетата, който казва, че не се публикуват документите, т.е. досиетата на хората, които са били военни разузнавачи преди 1991 г. Но тава, че няма да се публикуват досиетата и няма да има достъп до тях, няма да е нужно, след като се обяви името. Така че тази защита е имагинерна", посочи военният министър.

Според него трябва да се намери точното определение на това що е то „публична длъжност” при изпълнението на закона за досиетата, тъй като „началник сектор” и „началник отдел” са основни оперативни работници, а не публични длъжности.

„Взимаме всякакви мерки, за да защитим преди всичко физическата сигурност на офицерите", каза министърът в петък и съобщи, че вече се изтеглят военни разузнавачи, които работят зад граница. Ангелов каза още, че се надява „да бъде направено нещо, за да се защити националната сигурност и източниците на информация, които в голямата си част не са български граждани”.

Предполага се, че отпадането на параграф 12 ще засегне около стотина кадри на НРС и военното разузнаване. При оповестяването им ще стане колко от тях са завършили школи в КГБ и ГРУ. НРС е наследник на Първо главно управление на ДС, а служба „Военна информация” на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Българската народна армия (РУМНО). Първо главно управление на ДС е тясно свързано с КГБ, а РУМНО – на съветското военно разузнаване, известно като ГРУ.

През 2012 г. комисията издаде специален документален сборник, посветен на военното разузнаване при комунизма, като по този начин за първи път важни документи от неговата дейност в периода 1944-1989 г. станаха публично достояние. От документите се разбира, че както ДС, така и РУМНО е пряко подчинено на Политбюро на ЦК на БКП и е било напълно подвластно на комунистическата идеология и в развитието си е следвало модела на съветското ГРУ.

От досиетата като това на бившия посланик на България в Лондон Любомир Кючуков става ясно, че военното разузнаване е товарило своите агенти и със събиране на доноси за чужди граждани.

Онлайн документи за дейността на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА може да намерите в секцията „СИСТЕМАТА ДС”, рубрика „РУ-ГЩ” на сайта.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов