|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Бившият шеф на НРС ген. Кирчо Киров се обяви против разкриването на кадрите на ДС в разузнаването ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 20 Декември 2012 19:48
Share

Директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) по време на двата мандата на президента Георги Първанов (2002-2012)  о. р. ген. Кирчо Киров се обяви против разкриването на кадрите на бившата Държавна сигурност в разузнаването.

Както сайтът desebg.com съобщи във вторник парламентарната група на ГЕРБ подкрепи предложението на Иван Костов и Йордан Бакалов за отпадане на забраната за осветяването на ръководните кадри на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА в двете съвременни разузнавателни служби – НРС и служба „Военна информация” (военното разузнаване) известна като параграф 12 от закона за досиетата. Забраната беше наложена от тройната коалиция в последния момент при приемането на закона през декември 2006 г.

„Това (осветяването на сътрудниците на ДС, б. а.) ще се отрази по-тежко на НРС, защото нейните служители са под прикритие. А изтеглянето им от райони, важни за българските национални интереси, ще доведе до тежки последици. Биха могли да възникнат колизии и недоумение. Силата на разузнаването не е в неговата публичност", посочи Киров пред БНР днес. .

Според бившият директор на разузнаването тези хора са се занимавали единствено и само с разузнавателна дейност, в полза на държавата.

„Тук се въвеждат лустрационни действия, без да има такива текстове в закон. Кадровата подготовка и издигане на един разузнавач е сложен процес и трае с години. Това са 5, 7 до 8 години най-малко”, посочи Киров.

От ГЕРБ вече обявиха, че ще бъде създадена организация служителите зад граница, с кариера в Държавна сигурност, да бъдат изтеглени.

Самият Кирчо Киров е кадър на ДС. Кариерата му в Първо главно управление (ПГУ, разузнаването) на ДС започва от 1974 г. Работи под дипломатическо прикритие в Тирана и Белград. Има две специализации в школи на КГБ, бивш член на БКП. През 2007 г. той беше осъден от журналиста Христов Христов във Върховния административне съд за отказ за достъп до ключовите документи на Първо главно управление на ДС (предшественик на НРС) за убийството на писателя Георги Марков.

След ерата Първанов, в началото на тази година Киров беше освободен от поста директор на НРС. Неговото име се спрягаше евентуално за дипломатически пост, но безуспешно.

За кратко беше назначен за съветник на премиера Бойко Борисов, след което уволнен заради проверка в НРС, за която бе съобщено, че е установила „финансови несъответствия” в разузнаването, но и до момента е не ясно как е приключила.

Директорите на НРС – Драгомир Димитров и на служба „Военна информация” Веселин Иванов засега се въздържат от публични изявления.

Отношение по казуса не е взел и президента Росен Плевнелиев, от когото БСП ще иска да наложи вето за отпадането на параграф 12 в закона за досиетата.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов