|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досието на директора на НРС ген. Драгомир Димитров: Да влезеш в ДС два месеца преди рухването на комунизма ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Спецслужби
Написано от Христо Христов   
Петък, 19 Април 2013 11:50
Share

 alt

На 13 март 2013 г. комисията по досиетата оповести първия си списък на кадрови служители, заемали или заемащи ръководни постове в Националната разузнавателна служба (НРС) или в служба „Военна информация (военното разузнаване), които до началото на тази година бяха защитени от отменения от Народното събрание параграф 12 от закона за досиетата.

Едно от най-важните имена в списъка е това на настоящия директор на НРС ген. Драгомир Димитров. Макар и започнал своята кариера в Държавна сигурност два месеца и половина преди 10 ноември 1989 г. този факт фигурира в неговото кадрово минало.

Ген. Димитров беше утвърден за ръководител на НРС в началото на 2012 г. по предложение на кабинета Борисов и с указ на президента Росен Плевнелиев. Тогава неговата принадлежност от ДС е била защитена от параграф 12 на закона за досиетата, забраняващ огласяването на кадри на комунистическите тайни служби на ръководни постове в НРС и в служба „Военна информация”. След разкриването му от комисията досието на ген. Димитров е открито и общодостъпно.

 Сайтът desebg.com ви предлага неговото съдържание. Личното кадрово дело на ген. Драгомир Драганов разкрива важни подробности от неговата биография и пътя до Държавна сигурност.

 

„До началника на общинско управление на МВР В. Търново

Молба
от Драгомир Димитров

Др. Началник,
Моля да бъда назначен на офицерска длъжност по Държавна сигурност в повереното ви Общинско управление на МВР.
Надявам се, че молбата ми ще бъде удовлетворена.”

Под молбата стои пописа на 30-годишен член на БКП, възпитаник на немската гимназия в гр. Ловеч, а датата е 24 февруари 1989 г. Девет месеца след това Берлинската стена рухва, а с нея и комунизма. Двадесет и три години по-късно кандидатът за офицерска длъжност в Държавна сигурност вече ще е с генералско звание и ръководи Националната разузнавателна служба.

 

Проверката на кандидата

След официално подадената молба от Драгомир Димитров следва тежка процедура по неговото проучване от страна на ДС. Въпреки че кандидатурата е за място в провинцията, а не в централните управления на ДС, проверката на произход, семейно положение и месторабота не е претупана.

В секретна справка относно: „Изучаване на Драгомир Здравков Димитров, кандидат за разузнавач ДС в Общинско управление МВР гр. Велико Търново” от 21 юли 1989 г. се посочват подробни данни за кандидата. Проучването е на окръжно управление на МВР Велико Търново.

 

alt


Драгомир Димитров е роден през 1959 г. с. Недан, Ловешко. Средното си образование завършва в Ловеч – Смесената политехническа гимназия с изучаване на немски език. Служи в Драгоман. Като член на ДКМС е избиран за секретар на ДК на ДКМС в поделението. Уволнява се със звание ефрейтор.
През 1980 г. е приет за студент във ВТУ „Кирил и Методий”, специалност немска филология.

Произхожда от семейство на служещи. Майка му е учителка в основното училище в гр. Павликени, а баща му е зоотехник в АПК в същия град, след това директор на репродуктивна база по свиневъдство в с. Стамболово.


Издигане и щатна работа в Комсомола

Трудовата си дейност започва като зав.-отдел „Организационен” в общински комитет на Димитровски комунистически младежки съюз (ДКМС) в гр. Павликени, след което е издигнат за първи секретар. Към момента на изучаването му през 1989 г. е секретар на общинския комитет на ДКМС Велико Търново. „Има много добра теоретическа и практическа подготовка. Като комсомолски активист му позволява правилно да се ориентира и бързо да навлиза в работата. Член е на БКП от 1986 г. Избиран е за партиен секретар. По характер е скромен, трудолюбив, контактен, делови. Ползва се с авторитет сред общността”, се казва в проучването.

В приложената автобиография самият Драгомир Димитров дава подробности за работата си в ДКМС, в който е приет през 1974 г. Тя стартира в Общинския комитет на ДКМС гр. Павликени като завеждащ отдел „Организационен”. През януари 1986 г. на пленум на общинския комитет на ДКМС е избран за Първи секретар на ОбК на ДКМС. След това преминава на работа в Окръжния комитет на ДКМС във В. Търново като завеждащ отдел „Физкултура и военно-отбранителна подготовка”. През декември 1987 г. на пленум на ОбК на ДКМС – В. Търново е избран за секретар на ОбК на ДКМС и председател на Комисията по идеологическите и организационните въпроси.

alt

alt

alt

 

Комисията по подбор на кадри в общинско управление на МВР гр. В. Търново провежда опознавателна беседа. Установява, че кандидатът притежава добра обща култура и политическа подготовка и желае да работи в органите на МВР Тя предлага Драгомир Димитров да бъде назначен за разузнавач отделение „Контраразузнавателно” по 2-ра и 4-та линии в общинско управление МВР във В. Търново, 1 категория. Заплатата му е 195 лв., а даденото му звание е лейтенант по Държавна сигурност.

Предложението е утвърдено от началник сектор „Кадрви” подп. Ат. Димов. С него е съгласен началника на областно управление на МВР ген. Р. Минчев. Назначението е съгласувано съгласувано със секретар от областния комитет БКП полк. Ив. Обретенов. Самият Димитров е запознат със справката и е съгласен с нея на 25 август 1989 г.


Психологически профил на кандидата

В секретните резултати от психологическото изследване на кандидата за работа в ДС Драгомир Димитров в Областното управление на МВР във В. Търново от 10 април 1989 г. е посочено:

„Мотивите за постъпване на работа в органите на ДС се определят от устойчива личностна идентификация с политически дейности, социална значимост и авторитет на работата, интерес към оперативната дейност, възможност за развитие и реализация. С правилно формирана мирогледна насоченост показва добра политическа култура, политическо мислене и социална ангажираност, които мотивират към личностно утвърждаване в обществено значими сфери на дейност.

Притежава професионално формирани качества, интелект и способности за работа с хора. Уравновесен по характер, спокоен, уверен, целеустремен. Амбициозен без да проявява склонност към самонадценяване. На този етап вследствие на високия авторитет на органите на ДС и чувството за известен респект от тях проявява готовност за промените в начина на живот и социалния статут и приемане на изискванията и отговорностите на службата.”

Интересно е обяснението което дава Драгомир Димитров за своята мотивация да потърси работа в органите на МВР. В секретния въпросник, който попълва всеки кандидат, срещу въпроса: „Защо желаете да постъпите на работа в органите на МВР и кой ви насочи към тях?”, Димитров е записал собственоръчно следното:

„Трудно ми е да отговаря конкретно на тоя въпрос, защото твърде малко познавам естеството на работата на органите на МВР, но съм убеден, че тя е трудна, изключително отговорна и изисква пълна всеотдайност, поставя на истинско изпитание характера и волята. Желая да започна работа в органите на МВР, защото считам, че това е професия, която винаги изисква от човек будна мисъл, съзнание и съвест. Никой не ме е убеждавал да подам молба за постъпване на работа в органите на МВР, насочих се към тях по собствено убеждение.”

В друга секретна справка на ОУ на МВР във В. Търново е посочено, че „данните от психологическото му изследване са благоприятни за работа в органите на ДС.”

В секретният въпросник за кадрите на МВР Димитров още посочва, че той и съпругата му нямат невъзвращенци, незаконно напуснали страната, както и познанства с граждани от капиталистически страни.

Петчленната комисията за подбор на кадрови приема, че Димитров „е подходящ за оперативен работник по ДС”.


Казармата – преводач при разпит на задържани бегълци на граница

В автобиографията си Драгомир Димитров посочва, че по време на отбиване на военната си служба в поделение в гр. Драгоман е награждаван за задържане на нарушител на Държавната граница. Какъв обаче е нарушителят не се посочва.

В личното кадрово дело е запазен друг документ, който хвърля малко повече светлина по този въпрос. Той е „Сведение от майор Пенчо Пенчев, началник на поделение в Свищов за Драгомир Димитров”. Военният служител посочва, че го от есента на 1978 г. при постъпването му на служба в граничното поделение в гр. Драгоман.

Посочено е, че след приключване на началната подготовка е оставен в щаба на поделението като преводач. „Никога не е споделял с другите войници за водените разговори с чужди граждани било то задържани или попаднали при нас по други поводи. Добрата му езикова подготовка и обща култура му дадоха възможност бързо да усвои тънкостите в нашата работа и към края на първата година беше в състояние сам да води разпити на задържани чужденци”, разкрива майор Пенчев.

Като граничар Димитров е изпълнявал и други задачи по охраната на границата, но предимно като патрул по паспортно-граничния режим. В справката се казва, че „в редица случаи е задържал нарушители на границата. За тези му качества е награждаван с редица морални и материални награди”.

 

alt

alt

 


19-годишен кандидат за школата на МВР

Документите от личното кадрово дело на Драгомир Димитров разкриват, че още след завършване на немската гимназия в Ловеч през 1978 той е бил обект на проучване от МВР като кандидат за Висшата специална школа (ВСШ) „Георги Димитров” на вътрешното министерство в Симеоново, в столицата.

В строго секретно проучване за Драгомир Димитров от окръжно управление на МВР В. Търново още през юни 1978 г. е посочено, че той е „идеологически добре ориентиран. Близки зад граница и засегнати от мероприятията на народната власт няма. Като се има предвид горното и придобитите лични впечатления от кандидата, смятат, че Драгомир Димитров е подходящ за курсант във ВСШ „Г. Димитров” – факултет ДС.”
Датата на този документ е 3 май 1978 г., а проучването е извършено от оперативен работник в Павликени.

В друга справката заключение относно: „Изучаване на Драгомир Димитров, кандидат за курсант във ВСШ Г. Димитров” – МВР, факултет ДС” от 22 май 1978 г. ръководството на Окръжното управление МВР В. Търново предлага Димитров да бъде допуснат до състезателен изпит за курсант във ВСШ „Г. Димитров” – МВР, факултет ДС, специалност „Управление на обществения ред и сигурност на НРБ”. Документът разкрива, че през 1978 г., когато Драгомир Димитров е още 19-годишен той е кандидатствал в школата на МВР и по-специално във факултета за Държавна сигурност.

 

alt

alt


В досието на Димитров е запазена и характеристика на Смесената политехническа гимназия с изучаване на немски език „Ернс Телман” в Ловеч от февруари 1978 г. за него, в която е посочено, че „със системната си подготовка по учебните дисциплини се развива като всестранна личност готов да даде своя принос на партията”. Характеристиката е подписана от директора, класния ръководител и секретаря в гимназия.


Клетва във вярност на Партията

След като е приет за щатен служител в Държавна сигурност Драгомир Димитров подписва специална клетвена декларация в която се задължава, „постъпвайки на работа в МВР се заклевам да бъда безпределно предан на БКП, на социалистическата ни родина и на своя народ”. Датата е 25 август 1989 г., по-малко от 100 дни преди падането на Берлинската стена и принудителното оттегляне на Тодор Живков от властта в НРБ.

 

alt


В школата на курс за оперативни работници

Със заповед на зам.-министъра на вътрешните работи от 12 септември 1989 г. е изпратен като офицер от ДС на едногодишен курс за начална подготовка на оперативни работници по 2-ра, 4-та и 6-та линии на работа във Висшия институт „Г. Димитров”, факултет ДС.

10 ноември 1989 г. го заварва в института на МВР в София като курсант за оперативен работник. От началото на 1990 г. Петър Младенов и Андрей Луканов изпращат в МВР за министър дотогавашният началник щаб на БНА ген. Атанас Семерджиев и за негов заместник полк. Любен Гоцев, дотогава зам.-началник на Първо главно управление на ДС, работещ под дипломатическо прикритие в МВнР. Те провеждат най-големите съкращения в историята на МВР, които засягат и кадровия състав по ДС

Документите в кадровото дело на Драгомир Димитров разкриват, че през февруари 1990 г. поради структурни промени и съкращаване на щата със секретна заповед на министъра на вътрешните работи от 2 февруари 1990 г. се прекратява едногодишния курс на новоназначени оперативни работници, в който е и Димитров. Приведено е разпореждане слушателите от курса да преминат на разпореждане в поделенията на МВР, като ръководствата на поделенията да направят необходимото за установяване на подходяща работно по линия на Държавна сигурност или по Народната милиция.


Преназначаване в контраразузнаването и клетва за политически неутралитет

Със секретна заповед на директор на РДВР В. Търново от 13 април 1990 г. Драгомир Димитров е преназначен като разузнавач в отделение „Контраразузнавателно” по 6-та линия за разузнавач в отделение „Оперативно техническа информация”, служба „Защита на Конституцията” (временно название на службата, която по същество е регионалното звено на контраразузнаването, наследник на Второ главно управление на ДС, б.а.). Заплатата му е заплата 240 лв. През юни 1990 г. той е преназначен в отделение 02 – сектор Защита на конституцията към РДВР, заплата 240 лв.

През октомври 1990 г. Димитров е сред офицерите, които са изпратени със заповед на един от зам.-министрите на вътрешните работи на едномесечен курс за повишение на квалификацията а оперативни работници за борба срещу шпионско-подривната дейност на противника във ВИ „Г. Димитров”.

През ноември 1990 г. като разузнавач в РДВР В. Търново в изпълнение на Закона за политическите партии Драгомир Димитров подписва декларация, в която декларира, че не членува в „политическа партия, движение или коалиция с политически цели и няма да използва служебното си положение в изгода на такива организации”.

През януари 1991 г. Димитров е със звание лейтенант – разузнавач в отделение 03 на Национална служба за защита на Конституцията (контраразузнаването) и заплата 280 лв. плюс 15 лв. и е сред служителите наградени за положителни и трайни резултати в служебната работа през 1990 г. На практика заема длъжността разузнавач в регионалното звено на контраразузнаването в РДВР- В. Търново. „В пряката си агентурно-оперативна и издирвателна дейност проявява настойчивост, настъпателност и творчество. Постигнал е много добри практически резултати”, се посочва в един документ от този период. Заплатата му е280 лв. и 15 лв. за агентура.

През октомври 1991 г., когато вече не функционира структурата на бившата Държавна сигурност, Драгомир Димитров подписва друга клетва за служба в МВР. С нея  този път се заклева „да спазва Конституцията и законите на страната. Да бъде лоялен към институциите на политическата система в страната и да не предприема действия, с които да нарушава политическия си неутралитет. Да опазва живота и здравето, правата и свободите на гражданите и да уважава човешкото им достойнство при изпълнение на служебните си задължения.”

 

 

УТРЕ ОЧАКВАЙТЕ: ИНТЕВРЮ С ГЕН. ДРАГОМИР ДИМИТРОВ ЗА НЕГОВОТО МИНАЛО В ДЪРЖВАНА СИГУРНОСТ.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Подкрепа за сайта

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно

Отличие

С подкрепата на...

С подкрепата на...

Сайта подкрепиха

С подкрепата на...

Текстове за комунизма

RSS Абонамент

RSS Абонамент
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов