|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Доган – агент „САВА” с над 1 млн. в КТБ, о. р. кап. от Шесто го награждава ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Политици
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 12 Февруари 2016 08:47
Share

alt
Ахмед Доган, известен още като агент „АНГЕЛОВ”, „СЕРГЕЙ” и „САВА” на Държавна сигурност в периода 1974-1986 г. беше задочно награден в четвъртък (11 февруари 2016 г.) за „лидерски принос към държавността”,  награда, наречена на името на Стефан Стамболов.

Отличието му се дава от бившия началник на отдел 06 „Антидържавни прояви” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия о. р. капитан Димитър Иванов, изявяващ се след промените като вицепрезидент на групировката „Мултигруп”, издател, собственик на антична колекция и професор в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

Почетният и на практика реален председател на ДПС, за когото стана ясно преди ден, че е държал в лична сметка в КТБ над 1,3 млн. лв., а заради проруски позиции му е наложена забрана да влиза в Турция, не се появи на церемонията.

Тя се разигра в Националния военноисторически музей, където Димитър Иванов, известен още с прякора си Гестапото, организира събитието като инициатива на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към УниБИТ.

продължава>
 
Националната спортна академия преизбра ректор с минало в ДС ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Събота, 19 Декември 2015 10:03
Share

alt
Националната спортна академия (НСА) „Васил Левски” преизбра в четвъртък (17 декември 2015 г.) за ректор втори мандат проф. Пенчо Гешев. Той е начело на НСА от 2012 г., като преди това, от 2007 г., е зам.-ректор по учебната част.

От 1980 г. е преподавател по ветроходство към катедра „Водни спортове”.

През 2012 г. Комисията по досиетата разкри Гешев като осведомител на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) в периода 1970-1972 г., когато той е отбивал военната си служба.

„В края на подготовката ми в школата за граничари в Смолян през декември 1970 г.  ме извика един офицер, за да ми обясни, че като един от най-съвестните граничари би искал да го информирам за неща, свързани с опазването на границата, в т. ч. за евентуални контакти с местни хора, които можело да избягат през границата”, заяви проф. Пенчо Гешев пред desebg.com (виж цялата му позиция в профила му в Регистъра на сътрудниците на ДС – ТУК).

 В архивите на ДС за Пенчо Гешев е запазен само картон и регистрация в регистъра на ВКР.

продължава>
 
Много добре идеологически подготвен член на БКП и агент на ДС ще води кампанията на Бокова ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 21 Март 2016 20:57
Share

alt
Райко Райчев, генерален директор на дирекция „Глобални проблеми” в Министерството на външните работи (МВнР), оглавява групата, която ще координира кампанията на Ирина Бокова, стана известно днес, след като МВнР представи екипа, който ще работи за кандидатурата ѝ за генерален секретар на ООН.

Райчев стана известен като един от действащите посланици, които бяха отзовани от министъра на външните работи Николай Младенов в кабинета на ГЕРБ през 2011 г., след като Комисията по досиетата разкри принадлежността им към тоталитарните комунистически служби в края на 2010 г.

Тогава Райчев беше постоянен представител на България в Ню Йорк, назначен на този пост при кабинета Станишев (БСП, НДСВ и ДПС) с указ на президента Георги Първанов, също секретен сътрудник на ДС.

Преди това Райко Райчев (1955) е  началник на кабинета на външния министър Ивайло Калфин в периода август 2005 г. – септември 2007 г. по време на тройната коалиция.

Той е вербуван от Първо главно управление на ДС (разузнаването) през 1985 г. като секретен сътрудник, когато е 30-годишен млад дипломат преди изпращането му на задгранична работа в САЩ под псевдонима „ВЕЛИН” – 1 и 2.

Под прикритието на поста аташе в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк, той донася срещу чуждестранни дипломати и американски граждани, сред които и журналисти.

В документите на ПГУ от досието му той е описан като „много добре идеологически подготвен”, член на БКП от 1982 г. При срещата с оперативния работник Райко Райчев заявява, че „отдавна е очаквал този момент, но не е знаел кой и кога ще проведе разговора”.

продължава>
 
НРС за Доган: „САВА” поддържа конспиративна връзка с официалните представители на Турция у нас ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Политици
Написано от Христо Христов   
Вторник, 29 Декември 2015 08:31
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна справка относно: Секретния сътрудник „САВА”. Документът е на Национална разузнавателна служба, правоприемник от февруари 1990 г. на Първо главно управление на ДС, което от 1979 г. до 1986 г. работи с Ахмед Доган като секретен сътрудник на отдел 05 „Н” („Нелегали”) под псевдонима „САВА” с цел подготовката му и извеждането му зад граница.

Строго секретната справка е част от 10-томното досие на Доган в Държавна сигурност, което по силата на закона за досиетата е публично. Макар и еволюцията в поведението на лидера на ДПС след промените е хубаво да се знаят какви са неговите позиции, когато е сътрудничил на репресивния апарат на БКП.

 

Секретният сътрудник стои на здрави идейни позиции

В документа, който е изготвен през 1990 г., е направена ретроспекция на Доган като секретен сътрудник на Държавна сигурност и са коментирани важни подробности от неговата характеристика.

Една от тях е, че през 70-те години Доган „стои на здрави идейно-политически позиции. Има правилни разбирания по националния въпрос. Привързан е към органите на ДС и работи честно”.

продължава>
 
Досиетата на ректорите: Пламен Легкоступ, ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Вторник, 17 Март 2015 09:20
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува досиетата на ректорите на висшите учебни заведения в България. След досието на Стати Статев, ректор на УНСС, сайтът предлага унищоженото досие на Пламен Легкоступ, ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Неговата принадлежност беше обявена от Комисията по досиетата за първи път при проверката на Висшата атестационна комисия през 2011 г.

 

Проф. Пламен Легкоступ е роден през 1959 г. във Велико Търново. Произхожда от белогвардейски род. Дядото му Гаврил Тирентиевич Легкоступ е атаман в корпуса на генерал Кутепов от армията на барон Врангел. След гражданската война в Русия заедно с части от разбитите белогвардейски войски идва в България през 1922 г. и установява в Търново.

Пламен Легкоступ  завършва средно образование в Математическата гимназия във Велико Търново (1977). През 1983 г. завършва висшето си образование в Великотърновския университет във Факултета по изобразително изкуство със специалност „Графика”.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 1 от 8
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов